Ziekenhuis hoeft naam van donorvader niet te geven

De rechtbank Groningen heeft de vordering afgewezen van een stel dat de naam en contactgegevens wil hebben van de biologische vader van hun kind. Door een fout in het Delfzicht ziekenhuis in de provincie Groningen bij een inseminatieronde kreeg het stel in 2002 een baby met een donkere huidskleur, terwijl de ouders in de veronderstelling waren dat er zaad gebruikt was van een blanke vriend.
Lees meer...

Ontkenning vaderschap toegewezen zonder DNA-onderzoek

Verzoekster is op 7 mei 2003 in de gemeente Eemsmond met belanghebbende A. gehuwd. Verzoekster is op 16 juli 2008 in Nahle (Libanon) bevallen van [het kind]. Tussen verzoekster en belanghebbende A. is bij beschikking van de rechtbank Utrecht d.d. 13 mei 2009 de echtscheiding uitgesproken. Voor het vaderschap in juridische zin, is van belang of moeder en de vader van het kind met elkaar zijn getrouwd op het tijdstip dat het kind wordt geboren. Is dit het geval dan is de man bij de geboorte van het kind de juridische vader van het kind. Partijen woonden echter al niet meer samen sedert 20 september 2005. Vanaf 15 mei 2007 heeft verzoekster een relatie met belanghebbende B.
Lees meer...

Concept wetsvoorstel lesbisch ouderschap

Een nieuw wetsvoorstel maakt het mogelijk dat zogeheten duomoeders zonder tussenkomst van de rechter juridisch ouder kunnen worden. Nu is nog instemming van de rechter vereist, omdat de vrouwelijke partner van de moeder van het kind dat binnen hun relatie is geboren, alleen via adoptie ouder kan worden.
Lees meer...